Bobath therapie richt zich tot (zeer) jonge kinderen met neuromotorische ontwikkelingsproblemen, al dan niet in combinatie met cerebrale parese.
Uiteenlopende technieken zullen zorgen voor tonusregularisatie en het faciliteren van normale houdingen en bewegingspatronen.
Uitgaande van de plasticiteit van het zenuwstelsel is het van groot belang dat de therapie op jonge leeftijd opgestart kan worden.
In de behandeling is er veel aandacht voor parent training (tips voor ouders) en handling in dagdagelijkse activiteiten.
Uiteraard is er een nauwe interdisciplinaire samenwerking met het team (artsen, CP referentiecentra, therapeuten, kinderdagverblijven, scholen, …) dat zich rond het kind vormt.
Meer info op www.bobath.be
Soms kan het gebeuren dat een baby een achterstand oploopt in zijn motorische ontwikkeling, de onderliggende oorzaak kan heel divers zijn (prematuriteit, overstrekking, voedingsproblemen, onderliggende hypotonie, hyperlaxiteit, …).
Omwille van verschillende redenen verwerft de baby trager de motorische mijlpalen van rollen, zitten, kruipen en stappen.
Ook de voorkeurshouding, met de daarbij vaak optredende plagiocephalie, is een vaak voorkomend gegeven. Positionering en handling zijn hierbij belangrijke tips naar ouders toe, alsook het stimuleren van buiklig als de baby wakker is.
Met de kennis van normale ontwikkeling van baby en jonge kinderen wordt de ontwikkeling van het kind op zijn tempo gestimuleerd en motorische vaardigheden stap voor stap ontwikkelt.
Hierbij is nauwe samenwerking met de pediater, alsook met ouders en kinderdagverblijven, een belangrijke schakel in de ketting.
Bij baby’s en kinderen die acute en herhaaldelijke luchtweginfecties doormaken (RSV, bronchiolitis, atelectase, bronchitis, …) wordt de techniek van autogene drainage (of geassisteerde autogene drainage) aangeleerd en toegepast.
Drainage van de longen (al dan niet actief) en het optimaal ventileren van de longen zorgen voor soelaas bij aanslepende klachten (piepen, slijmvorming, wheezing, …)
Hulpmiddelen zoals bouncing (gebruik van de bal), PEP (uitblazen tegen weerstand), fixatiebanden,… kunnen gebruikt worden indien aangewezen.
Daarnaast aandacht voor het correct aanleren van neusspoelingen en het gebruik van inhalatie medicatie.
In samenspraak met de behandelende arts en volgens de noden van het kind zal de frequentie afgestemd worden.
Psychomotoriek is het samengaan van de geest en het bewegen, van het denken en het doen. Psychomotorische therapie richt zich op het stimuleren van heel uiteenlopende vaardigheden.
Kinderen kunnen problemen ondervinden met fijne en grove motoriek, schrijfmotoriek, visuomotoriek, DCD, visueel-ruimtelijke vaardigheden, lateralisatie, aandacht en concentratie, …
Na doorverwijzing van de pediater, school of CLB wordt het kind aangemeld en na een intake gesprek worden de nodige gestandardiseerde psychomotorische testen afgenomen.
Op basis van deze gegevens worden tijdens het adviesgesprek met de ouders de resultaten besproken en een behandelingsplan opgesteld.
Regelmatige evaluaties en overleg met school, CLB en revalidatiecentra zijn hier aan de orde.